(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
Lehoučká kakaová roláda plněná šlehačkou
Potřebné ingredience
Suroviny - těsto: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 40 g moučkového cukru, 1 plná lžíce kakaa a 1 plná lžíce pudinku s čokoládovou příchutí v prášku. Suroviny – náplň: 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače – „smetafix“, moučkový cukr na doslazení šlehačky. Ostatní suroviny: Trochu meruňkového džemu na potření upečeného těsta, podle chuti trochu drobně nasekané čokolády, olej na potření pečícího papíru.
Postup přípravy
Těsto na kakaovou roládu je bez kypřícího prášku a mouky - jeho příprava je velmi snadná a rychlá.
Je to obdoba předešlé světlé roládky se šlehačkovou náplní, postup je stejný, ale popíšu ho zde ještě jednou.
Postup - těsto: Nejdříve vyšleháme bílky s malou špetkou soli na velmi pevný sníh a na chvíli uložíme do lednice. Mezi tím smícháme kakao s pudinkovým práškem. Připravíme si plíšek s pečícím papírem, který slabě po celé ploše potřeme olejem a rozehřejeme troubu.
Nyní dokončíme těsto: Stěrkou, nebo vařečkou opatrně vmícháme do sněhu cukr, jeden po druhém žloutky a na závěr směs kakaa s pudinkovým práškem a kousky čokolády. V tuto chvíli metličku nepoužíváme. Hmotu rozprostřeme rovnoměrně na plíšek s papírem a při teplotě 200 st. C. pečeme 11 minut.
Ihned po vytažení z trouby roládu zavineme i s papírem, který nestrháváme, na dobu 5-10 minut - víc ne. Pak rozvineme, obrátíme opačně na desku a pomalu odstraníme papír. Pak ji nesrolovanou necháme vychládnout. Nyní nastal čas si připravit náplň.
Postup – náplň: Želatinový ztužovač dle návodu vyšleháme se smetanou, kterou přisladíme dle svého.
Dokončení. Celou plochu rolády tence natřeme džemem, rozprostřeme náplň a srolujeme. Já balím naplněné rolády do pečícího papíru asi tak na hodinu, nechám v chladnu, kde se zpevní a udrží tvar. Pak opatrně vybalím, vložím do potravinové fólie a zavinu. Necháme v ledničce nejlépe do dalšího dne.
Přeji dobrou chuť.
Je to obdoba předešlé světlé roládky se šlehačkovou náplní, postup je stejný, ale popíšu ho zde ještě jednou.
Postup - těsto: Nejdříve vyšleháme bílky s malou špetkou soli na velmi pevný sníh a na chvíli uložíme do lednice. Mezi tím smícháme kakao s pudinkovým práškem. Připravíme si plíšek s pečícím papírem, který slabě po celé ploše potřeme olejem a rozehřejeme troubu.
Nyní dokončíme těsto: Stěrkou, nebo vařečkou opatrně vmícháme do sněhu cukr, jeden po druhém žloutky a na závěr směs kakaa s pudinkovým práškem a kousky čokolády. V tuto chvíli metličku nepoužíváme. Hmotu rozprostřeme rovnoměrně na plíšek s papírem a při teplotě 200 st. C. pečeme 11 minut.
Ihned po vytažení z trouby roládu zavineme i s papírem, který nestrháváme, na dobu 5-10 minut - víc ne. Pak rozvineme, obrátíme opačně na desku a pomalu odstraníme papír. Pak ji nesrolovanou necháme vychládnout. Nyní nastal čas si připravit náplň.
Postup – náplň: Želatinový ztužovač dle návodu vyšleháme se smetanou, kterou přisladíme dle svého.
Dokončení. Celou plochu rolády tence natřeme džemem, rozprostřeme náplň a srolujeme. Já balím naplněné rolády do pečícího papíru asi tak na hodinu, nechám v chladnu, kde se zpevní a udrží tvar. Pak opatrně vybalím, vložím do potravinové fólie a zavinu. Necháme v ledničce nejlépe do dalšího dne.
Přeji dobrou chuť.
Drobně nasekaná čokoláda je v těstě dobře vidět.
Šlehačková náplň je pevná a roláda se dobře krájí. Na řezu je patrný i meruňkový džem, který s kakaovým těstem chuťově dobře ladí.
Kombinace obou barev roládek je na pohled příjemná.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
20. 11. 2015, 11:17
yarkal
(upraveno)
20. 11. 2015, 20:54
@laskonka333